Об’єкт національного характеру...


Дата публикации:

Дмитро Коновалов, Тетяна Третілова

22 серпня вперше на маршруті Житомир—Київ почав курсувати електропоїзд підвищеного комфорту. Відтепер жителі Житомирщини зможуть зручно і без пересадок їздити до столиці, витрачаючи на це всього півтори години часу. Це значно швидше та дешевше, ніж користуватися автомобільним транспортом. А також це дуже важливий крок на шляху запровадження швидкісного руху на залізницях України. А ще електрифікований хід Житомир—Фастів — необхідна умова для розмежування вантажного та пасажирського руху. Цього ж дня відкрила свої двері й нова сучасна будівля фастівського вокзалу. Такі щедрі подарунки житомирянам і фастівчанам зробили залізничники з нагоди 20­-ї річниці Незалежності України.

У перший рейс нову електричку урочисто відправили перший заступник Генерального директора Укрзалізниці Сергій Болоболін і керівник Південно-Західної залізниці Олексій Кривопішин. В урочистостях також взяли участь голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук та міський голова Житомира Володимир Дебой.

Виступаючи перед присутніми, С.Болоболін відзначив, що в реалізації цього проекту взяли участь спеціалісти практично всіх залізничних професій. Адже ділянка Фастів—Житомир була не лише оснащена контактною мережею, а й отримала майже 70 км колії, оздоровленої різними видами ремонту, нові лінії сигналізації та зв’язку, нову тягову підстанцію... «Подія, котру ми сьогодні відзначаємо, хоча й не має глобального масштабу, але знакова. Це свідчить про те, що залізничники рухаються вперед, не зупиняючись на досягнутому. Електрифікація — це створення нових робочих місць, збільшення пропускної спроможності та пасажиропотоку. Сподіваюся, що віднині значно більше житомирян користуватимуться залізничним транспортом. Це також зменшення викидів у атмосферу шкідливих речовин, що утворюються у процесі роботи тепловозів. Та, насамкінець, це і зменшення майже на 50 % собівартості перевезень», — завважив Сергій Болоболін.

Пасажирів на цьому маршруті перевозив електропоїзд, який був капітально відремонтований фахівцями локомотивного господарства Південно-Західної залізниці. Салони вагонів поїзда обладнані напівм’якими сидіннями, кондиціонерами, люмінесцентним освітленням, інформаційними табло та системою пожежної охоронної сигналізації.

Довідка. Про обсяг робіт, що виконали залізничники, свідчать такі цифри: змонтовано контактну мережу довжиною 101 км, встановлено 2 тис. 199 опор контактної мережі, розкатано 116 км несучого тросу та контактного дроту, а також встановлено пересувну тягову підстанцію «Житомир-тяга» на станції Крошня.

Дільниця Фастів—Житомир — перший пусковий об’єкт нової програми електрифікації залізниць України на 2011—2016 рр. Введення в експлуатацію цієї дільниці дозволяє вирішити дуже важливу дилему: розмежувати рух вантажних і пасажирських поїздів на маршруті Коростень—Новоград-Волинський—Здолбунів та на основному пасажирському напрямку Київ—Львів, звільняючи його для впровадження руху швидкісних поїздів.

• У Фастові замість старої будівлі тепер височіє сучасний вокзальний комплекс. Його відкриття стало подарунком фастівчанам до Дня Незалежності України.

• Старий фастівський вокзал був збудований у 60-х роках минулого століття й належно виконувати свої функції вже не міг. Його реконструкція коштувала б Укрзалізниці дорогувато — уп’ятеро більше, ніж новозбудований вокзал. Новобудова виросла всього за шість місяців. Під час будівництва були освоєні майже 14 млн грн.

• Ще до початку будівництва нового вокзального комплексу побудували дві високі сучасні пасажирські платформи, які набагато зручніші за звичайні, низькі. Бажаючим покататися «на халяву» дорогу перешкоджають тепер також по-сучасному — турнікетною системою.

• А на руїнах старого вокзалу все ще кипить робота — екскаватори зносять останні стіни. Там, де нині ще лежать купи будівельного сміття, швидше за все виросте сквер.


http://www.magistral-uz.com.ua/articles/obekt-nacionalnogo-harakteru.html

Новость предложена пользователем: Удалённый пользователь

Пока нет комментариев пользователей.
Для размещений комментариев Вам необходимо авторизоваться.